A SPIRITUÁLIS FELÉBREDÉS KAPUJÁBAN

Eddig az elme területén jártunk, tevékeny lehettél, csinálhattad a dolgokat, cselekvően meditálhattál. Most azonban egy olyan határhoz értél el, amelyet az elméd és így az egód sem léphet át. Itt az elme, és így az illuzórikus én látszatélete is véget ér.

Ha még mindig teljesen ezzel az illuzórikus énnel azonosulsz, akkor ezt a határt nem lépheted át, mert a halálfélelem visszakerget téged az elme megszokott, általad biztonságosnak ítélt börtönébe.

Ha viszont rendszeresen cselekvően meditáltál, akkor a figyelmed megerősödött és ezzel az Éberséged is fokozódott. Így mintegy szabad tér keletkezett közted és az elme működése között, ami hatékonyan lazította fel az elmével történő azonosulásaid.

Az Éberség megjelenő mélyebb dimenziói segítenek téged abban, hogy felismerd a megjelenő halálfélelem okait, és túl tudj lépni rajta. Így a határhoz érve nem menekülsz már vissza a megszokott elmeműködéseid börtönébe, hanem hagyod, hogy az éberség mélyebb dimenziói egyre erőteljesebbé váljanak benned.

A figyelem megszilárdítása elvitt téged ehhez a határhoz, ahol nyugodtan otthagyhatod azt a módszert, amivel eddig eljutottál.

Most, hogy az Éberség mélyebb dimenziói megjelentek benned, az így elmélyülő Éberséged lesz az, ami átvisz téged ezen a határon.

Át a határon

Vizsgáljuk meg ezt a határt közelebbről és nézzük, hogyan juthatsz át rajta. Az Éberség mélyebb dimenziói hogyan erősödhetnek meg benned, hogyan juthatsz el az „Ez és ez vagyok” tudatállapotából a „Vagyok” átéléséhez, hogyan cserélheted a cselekvő meditációt valódi meditációra?

Induljunk el onnan, hogy mindig, minden ébren töltött pillanatodban átéled azt az érzést, hogy létezel, hogy vagy. Ez azonban annyira hétköznapi érzés számodra, hogy nem is foglalkozol vele különösebben, hanem a figyelmedet inkább arra fordítod, hogy „ki vagy mi is vagy”.

Ebből születik meg az egész élettörténeted, hogy „Mi voltam, mi leszek, vagy mi szeretnék lenni”. Az egós elme tevékenysége állandóan e kérdések körül forog, megteremtve a pszichológiai időt, a múltat és a jövőt.

Az, hogy „vagy”, már eleve azt jelenti, hogy éber vagy. Az, hogy tudatos vagy, éber vagy, a benned jelen lévő tiszta Tudat eredménye!

A továbbiakban ennek a tiszta tudatosságnak az megtapasztalására törekszünk, arra, hogy ez a Tudat önmaga tudatára ébredjen bennünk és általunk.

Ha már szilárdan meg tudod tartani figyelmedet a meditáció tárgyán, akkor most a figyelmedet a meditációd tárgyáról elfordítva próbáld meg arra a térre összpontosítani, amelyben a figyelmed eddigi tárgya megjelent.

Az Éberségnek egy mélyebb dimenziója tárul fel ekkor benned. Az így feltáruló tér és az abban megjelenő Jelenlét már érzékelhetővé válik számodra és a figyelmed számára is megragadhatóvá válik. Azt éled át ekkor, hogy te a tudatosság vagy, amely észleli az elme működését.

Figyelmedet ekkor helyezd át erre a megfigyelő tudatosságra, tehát a „Vagyok”-ra, a tiszta Jelenlétre. Próbáld megkeresni ennek a jelenbeli tudatosságnak a magvát, az “én vagyok” gondolatát és érzését, azt, hogy ki is az, aki a meditációt eddig „csinálta”.

A „Vagyok” csendjébe merülve

Merülj el teljesen a „Vagyok” érzésében, engedd meg, hogy az megmaradjon önmagában és ne kapcsolódjon össze gondolatokkal, tehát az elme működésével. Próbáld megtalálni a csendet, a “Vagyok” csendjét és maradj meg benne.

Közben figyeld meg azt, hogy a Tudatosság maga hol van. Ne csak azt figyeld meg, hogy mit nézel, hanem azt is, hogy honnan és milyen identitással nézed azt? Kiként figyelsz? Ki vagy te a megfigyelés folyamatában?

Legyél abban az állapotban, ahonnan a felismerés kiemelkedik, legyél azon a helyen, ahol a felismerés forrása van, ahol még a felismerést is látod. Légy benne a Látásban.

Ne aggódj az elméd működése miatt, csak a “Vagyok” érzetben legyél. Ne minősíts, ne értelmezz! Maradj meg a “Vagyok” érzésében.

Valahányszor a figyelmed elkalandozik, kapcsolatba akar lépni gondolatokkal, meg akar nyilvánulni valamilyen történetben, hozd vissza a “Vagyok”-ba, tartsd a figyelmed ebben a “Vagyok” állapotában.

Részlet Frank M. Wanderer Az éberség tüze című könyvéből

Megjelent FRANK M. WANDERER a CSENDES FORRADALOM szerzőjének új könyve

AZ ÉBERSÉG TÜZE

A könyv könyvesbolti forgalomba nem kerül. MEGRENDELHETŐ ITT (klikk az ITT-re)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s