KULCSOK A SPIRITUÁLIS FELÉBREDÉSHEZ

A hétköznapi tudatosságunk a múltban gyökerezik, abból él. A jelen pillanat kevésbé fontos a számára, csak egy kapu, ami a várva várt jövőbe visz bennünket. A jövő pedig nem más, mint a múlt javított változata, amikor sikerül az, amivel a múltban kudarcot vallottunk. Tehát a hétköznapi tudatosság számára a múlt és a jövő létezik, abban és abból él.

Ebben a tudatállapotban nagyon fontos számunkra másoknak a véleménye és elismerése. Meg akarunk felelni a felénk irányuló elvárásoknak, szívesen betöltjük azokat a szociális szerepeket, amelyek a társadalmi együttélésből fakadnak. Igyekszünk jó szülő, jó férj vagy feleség, jó munkaerő és jó állampolgár lenni. Igyekezetünk pedig abból fakad, hogy teljesen azonosulunk ezekkel a szerepekkel, önazonosságunk ezekben gyökerezik.

A hétköznapi tudatosság állapotában életünk központi szereplője az ego, azt szeretnénk egyre nagyobbá, csillogóbbá és egyedibbé tenni. Ezért aztán szinte életünk végéig tanulunk, gyűjtögetjük a másoktól vett tudást, azt gondolva, hogy így fejlődik a személyiségünk. Ennek ellenére kevésbé bízunk önmagunkban, nincs bennünk elég bátorság ahhoz, hogy egyedül szembenézzünk az élet kihívásaival.

Mindannyiunk az életében vannak azonban olyan kivételes pillanatok, amikor rövid időre mintegy felébredünk a hétköznapi tudatállapotunkból és meglátjuk annak a valóságát.  Ráébredünk arra, hogy a gondolataink, az érzelmeink, a társadalmi szerepeink rabságában élünk.

Ekkor jelentkezik bennünk egy mély vágyakozás a szabadság, az igazság után. Ennek a hatására kezdjük el keresni ehhez a szabadsághoz vezető utakat. Tudatosak, éberek akarunk lenni, saját magunk akarjuk felfedezni az Igazságot arról, hogy kik vagyunk és mi a dolgunk a világon.

A következő bemutatunk néhány olyan spirituális kulcsokat, amelyek  ebben a hétköznapi tudatosságból való kiemelkedésben lehetnek a segítségünkre.

Ezeket a kulcsokat azonban nem az elme elvárásai szerint kell alkalmaznunk, nem megtanulni kell őket és nem “begyakorolni”. A kulcsok alkalmazását leginkább az étkezéshez hasonlítható. Étkezéskor harapunk, rágunk és nyelünk. Ennek a folyamatnak vagyunk a tudatában, ezután az étel további útja kikerül a tudatosságunk hatóköréből és járja a maga útját a testben.

Szellemi “táplálkozáskor” is hasonló történik. Elolvassuk az adott kulcs szövegét (harapunk), megpróbáljuk megérteni (rágunk) és végül kontemplálunk, átadjuk magunkat a belső csendnek (nyelünk). Más dolgunk nincs is ezekkel a kulcsokkal, mert azok a továbbiakban “önjáróvá válva” érlelik meg a spirituális felébredést bennünk.

Íme 14 spirituális kulcs a hétköznapi tudatállapotból való felébredéshez. 

1. kulcs.

Ne akarjunk  többé már engedelmeskedni a régi szabályoknak, a hagyományoknak, a vezetőknek és tekintélyeknek, ne fogadjuk  el a készen a másodkézből kapott elméleteket, magyarázatokat.

2. kulcs

Ne függjünk többé mások véleményétől, önállóan akarjunk tapasztalatokat szerezni a világról.

3. kulcs.

Szívesen fedezzünk fel új dolgokat, vágjunk neki félelem nélkül az ismeretlen útnak.

4. kulcs

Törekedjünk életünk igazi értelmének a felismerésére és megértésére

5. kulcs

Alakítsuk ki az igazi önfegyelmet magunkban.

6. kulcs

Az igazi önfegyelem nem elfojtásból, hanem az Élet céljának a megértéséből születik meg bennünk.

7. kulcs

Az igazi önfegyelemnek nincsenek szabályai, senki sincs, aki megmondhatná nekünk, hogyan kell azt csinálni. Mindenféle tekintélyt félretéve, mindenkinek önszántából, saját magának kell, saját tapasztalatai által megteremteni ezt az önfegyelmet magában.

8. kulcs

Az igazi önfegyelem az, amely felszabadítja bennünk a Tudatot a formákkal való azonosulás állapotából. Mintegy teret teremt köztünk és az elme működése között, és ebben a térben megszületik bennünk a látás, az intuitív megértés képessége.

9. kulcs

A Látás, az intuitív megértés képessége aztán a létezésnek egy teljesen új dimenzióját nyitja meg számunkra, amely teljesen más perspektívából mutatja meg nekünk a Létezést.

10. kulcs.

Ekkor az ellentétek mögötti Egység feltárul előttünk és mi már többé nem ragaszkodunk az élet szép és napsütéses oldalához, hanem annak a sötét oldalán is meglátjuk a szépséget.

11. kulcs

Az életet elfogadjuk olyannak, amilyen és ezt nem kényszerből tesszük, hanem ez az elfogadás a Tudat teljes szabadságából ered. Ez a teljes szabadság pedig abban gyökerezik, hogy már tapasztalatokat szereztünk a formákkal való azonosulások rabságáról, és most megértjük és megtapasztaljuk a spirituális felébredés folyamatát.

12. kulcs

A spirituális felébredés hatására minden csöndessé és békéssé válik bennünk. Túl vagyunk minden jóságon és gonoszságon, csak egy Tudat vagyunk, aki nem értelmez, nem ítél, hanem csak figyel.

13. kulcs

Tudatára ébredünk annak, hogy ugyanaz a szemlélődő lélek él mindenben és mindenkiben, ezért az emberek közötti különbségek csak a felszínt érintik, a mélyben mind Egyek vagyunk.

14. kulcs

Ennek az egységnek a megtapasztalása hozza el aztán számunkra az Élet extázisát, a Létezés örömének a tökéletes megtapasztalását.

Részlet Frank M. Wanderer: 270 Powerful Keys to Spiritual Awakening című könyvéből.

Magyarul is megjelent Frank M. Wanderer ÉBRESZTŐKÖNYVE, a Csendes forradalom. A Tudat evolúciója. 

Itt olvashatod a könyv egyes cikkeit.

A könyv könyvesbolti forgalomba nem kerül, itt rendelhető meg: http://fmcf.kery.org/

3d-book-fmw-csf-large
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s